280 LITRÓW ZACIERU I APARATURA. NIBY NA UŻYTEK WŁASNY…

Policjanci zajmujący się zwalczaniem przestępczości gospodarczej wspólnie z funkcjonariuszami z Komisariatu Policji w Olsztynku na terenie jednej z posesji w gminie Olsztynek zabezpieczyli 25 litrów gotowego spirytusu i około 280 litrów zacieru. Na terenie należącym do 42-latka posesji znaleziona i zabezpieczona została również aparatura służąca do destylacji bimbru. Właściciel nielegalnej fabryki alkoholu usłyszał zarzut nielegalnego wytwarzania alkoholu etylowego, do którego się przyznał.

Olsztyńscy policjanci z Wydziału dw. z Przestępczością Gospodarczą Komendy Miejskiej Policji w Olsztynie wspólnie z mundurowymi z Komisariatu Policji w Olsztynku uzyskali informację, że na terenie jednej z posesji w gminie Olsztynek znajduje się nielegalna produkcja alkoholu w postaci tzw. bimbru. Na terenie posesji należącej do 42-latka policjanci zabezpieczyli 25 litrów gotowego alkoholu, około 280 litrów zacieru oraz aparaturę służącą do destylacji. Zatrzymany mężczyzna przyznał się do wyrobu alkoholu przy pomocy skonstruowanej przez siebie aparatury.

Twierdzenie 42-latka, że produkowany alkohol miał posłużyć na własne potrzeby nie uchroniło go od zarzutu nielegalnej produkcji alkoholu. Nie pomogło również tłumaczenie, że mężczyzna nie znał obowiązującego prawa. Ostatecznie 42-latek przyznał się do popełnienia przestępstwa, za które grozi mu kara grzywny, ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
USTAWA z dnia 18 października 2006 r. o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych
Art. 44.
1. Kto bez wymaganego wpisu do rejestru wyrabia lub rozlewa napoje spirytusowe, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
2. Kto dopuszcza się czynu określonego w ust. 1 w stosunku do napojów spirytusowych o znacznej wartości, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

 

Dodaj komentarz

*

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.