MIRABELKI W ROLI GŁÓWNEJ

MIRABELKI W ROLI GŁÓWNEJ

Sezon na śliwki mirabelki oficjalnie uważam za rozpoczęty. Te małe, żółte owoce można już zbierać i cieszyć się ich smakiem w surowej postaci, domowych wypieków, napojów czy przetworów na zimę. Śliweczki te mają wiele zalet. Są źródłem witamin C, A, E, B6 i K. Zawierają wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez i błonnik. Świeże czy suszone owoce powinny znaleźć się w diecie osób cierpiących na zaparcia czy zatwardzenia bowiem im przeciwdziałają.  Pektyny (rodzaj błonnika) w nich zawarte łączą się z kwasami organicznymi usuwając gromadzący się w komórkach tłuszcz i cholesterol. Inne ich składniki chronią przed rakiem jelita grubego. Śliwki działają także przeciwmiażdżycowo – hamują wchłanianie się cholesterolu, a zawarte w nich witaminy B6 i magnez działają bardzo dobrze na nasz układ nerwowy, co ma niebagatelny wpływa na nasze dobre samopoczucie. Potas reguluje ciśnienie krwi. Wystarczy jeść 3-4 owoce mirabelek dziennie, aby zadbać o nasze zdrowie i poprawić jego stan bez zażywania sztucznych witamin.DSCN1107_wm

Drzewo śliwy mirabelki pięknie kwitnie wiosną, dzięki czemu  ozdobi nasz ogród.

Dlatego dziś podajemy 3 przepisy. Pierwszy – na dżem dla gospodyń domowych, które lubią zamknąć smak lata w słoikach z przetworami przygotowywanymi na zimę. Drugi na superszybkie ciasto dla łasuchów lubiących zjeść coś słodkiego, smacznego i niekoniecznie się przy tym napracować. Trzeci przepis dla spragnionych – na kompot. Dodatkowo dla preferujących kosmetykę naturalną pokażemy, jak zrobić odżywczą maseczkę ze śliwek mirabelek.  Pamiętajmy, aby nie jeść owoców z drzew znajdujących się tam gdzie ma miejsce duży ruch samochodowy. Ich owoce zanieczyszczone są spalinami, w których znajdują się szkodliwe dla zdrowia człowieka związki.  

Dżem ze śliwek mirabelek

Składniki: 1 kg mirabelek, 1,5 kg cukru, 1 szklanka wody.

Sposób przygotowania: Owoce myjemy i usuwamy z nich pestki. Następnie robimy syrop z 1,5 kg cukru i 1 szklanki wody na 1 kg owoców. Wrzucamy do syropu śliwki, zagotowujemy jeden raz i zostawiamy w rondlu do następnego dnia. Potem gotujemy je na małym ogniu, aż staną się szkliste.
Teraz wystarczy włożyć mirabelki do wyparzonych wrzątkiem słoików, zakręcić gorącymi zakrętkami i postawić do góry dnem do ostygnięcia. Jeśli nie chce się nam usuwać pestek to umyte śliweczki wkładamy do garnka i podgrzewamy, aż popękają i pestki same z nich wyjdą. Przecieramy potem owoce przez durszlak, pestki odrzucamy, a miąższ mierzymy szklankami. Ile szklanek miąższu, tyle szklanek cukru  (lub więcej jeśli lubimy słodszy dżem).
Wszystko razem gotujemy do zgęstnienia i przekładamy do słoików lub garnków kamiennych. Żeby zabezpieczyć dżem w garnku przed pleśnieniem, można zapiec go w piekarniku lub położyć na wierzchu krążek pergaminu umoczony w spirytusie.

Super szybkie ciasto z mirabelkami

Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 3\4 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, duża szczypta soli, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1\2 szklanki oleju rzepakowego, 2 jajka, 1 szklanka mirabelek bez pestek przekrojonych na pół, biała czekolada (wiórki do ozdoby) lub cukier puder do posypania.DSCN0054_wm

Sposób przygotowania: Wymieszaj wszystkie suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier, sól). W drugiej miseczce wymieszaj olej i jajka, dolej do suchych składników i wymieszaj. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce. Ponieważ mirabelki są dość kwaśne można je obtoczyć w cukrze przed wyłożeniem ich na ciasto. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 35-45 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni. Ozdób wiórkami czekolady lub posyp cukrem pudrem.

Kompot ze śliwek mirabelek

Składniki: 1 kg śliwek; 6 łyżek cukru; 1,5 litra wody.

Sposób przygotowania: Śliwki dokładnie myjemy, wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą (śliwki mają być przykryte + 10cm), wstawiamy garnek na gaz i czekamy aż kompot zacznie się bulgotać. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 10 minut. Słodzimy do smaku. Czekamy aż całkowicie ostygnie. Zawartość garnka przecedzamy przez sitko o małych oczkach i przecieramy zawartość śliwek do kompotu. Będzie gęsty i aromatyczny. Można podać go z kostkami lodu.

Maseczka ze śliwek mirabelek

Kilkanaście dojrzałych owoców, już bez bez pestek rozgniatamy i mieszamy z ubitą pianą z białka. Taką maseczkę nakładamy na twarz na ok 15 minut.

Kosmetyk ten ma wiele zalet. Wygładza niewielkie zmarszczki  i opóźnia sam proces starzenia. Ponadto maseczka oczyszcza i zwęża pory, a także odżywia naszą cerę. Polecany jest on szczególnie dla osób mających kłopoty z pękającymi naczynkami. Śliwki dzięki zawartości witaminy K, która reguluje procesy krzepnięcia krwi, i C, która uszczelnia naczynia krwionośne mają dla takiego rodzaju cery korzystny wpływ.

Dodaj komentarz

*

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.