PYSZNY DOMOWY PASZTET Z WĄTRÓBKI

W dziale dom przedstawiamy porady, przepisy kulinarne, ciekawostki związane z domem, majsterkowaniem i wieloma innymi rzeczami związanymi z gospodarstwem domowym w każdym jego aspekcie.  Zapraszamy również chętnych do podzielenia się swoją wiedzą na ten temat.

Dziś podajemy wielokrotnie przez nas sprawdzony przepis na domowy pasztet z wątróbki drobiowej.

Składniki: 1 kg drobiowej wątróbki, 2-3 cebule, odrobina mąki, margaryna, sól, pieprz lub uniwersalna przyprawa warzywna, może być przecier pomidorowy i \ lub marchew.

Przygotowanie: Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błonek i obtaczamy w mące. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki, a potem na cienkie paski. Na patelni rozpuszczamy margarynę i na niej szklimy cebulę, którą potem przekładamy na talerz. Na tym samym tłuszczu i patelni obsmażamy wątróbkę. Następnie dodajemy przygotowaną wcześniej cebulę, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem. Ważne, aby całość dusić nie za długo. Wątróbka powinna pozostać miękka, ale nie surowa. Dlatego podlewamy od czasu do czasu całość wodą, która wpływa na soczystość mięsa.  Pod sam koniec przyprawiamy. Sól, pieprz oraz inne przyprawy dodajemy według własnego gustu. Tak usmażoną wątróbkę możemy zjeść z chlebem lub ziemniakami i surówką albo zrobić z niej pasztet.

Do zrobienia pasztetu potrzebny jest blender i wyższy garnek, do którego przekładamy potrawę. Dokładnie miksujemy całość. Dla tych, którzy nie przepadają za smakiem drobiowej wątróbki mamy podpowiedź. Możemy dodać do pasztetu przecieru pomidorowego w takiej ilości, aby nam smakowało. Jeszcze inna wariacja to taki z dodatkiem marchwi. Warzywo trzemy na tarce i podsmażamy razem z wątróbką i cebulką na patelni przed zmiksowaniem.

Tak przygotowany pasztet  przekładamy do czystych i suchych słoików, które szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce. Prawidłowo przechowywany nadaje się do jedzenie nawet przez około 2 tygodnie! Smacznego!

Dodaj komentarz

*

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.