ZALETY CZERWONEJ PORZECZKI I PRZEPIS NA CIASTO Z TYMI OWOCAMI

W naszym ogrodzie od zawsze rośnie krzak czerwonej porzeczki. Jako dziecko nie przepadałam za jej kwaśnymi owocami, jednak teraz już wiem, że mają one wiele zalet: są bogate w witaminy A, C, E, żelazo, potas i wiele innych składników mających dobroczynny wpływ na nasz organizm. Jedzenie tych owoców polecamy przy przeziębieniach, grypie czy anginie. Warto robić z nich przetwory takie jak konfitury, dżemy, soki, wina czy nalewki.

Owoce te mają wiele właściwości leczniczych między innymi: moczopędne, oczyszczające, odświeżające, przeczyszczające, tamujące krwawienia, wzmacniające. Polecane są także przy niedokrwistości ze względu na dużą zawartość żelaza. Lista chorób, w których wskazane jest spożycie czerwonych porzeczek jest długa, znajdziemy na niej: artretyzm, reumatyzm, gościec, puchlina wodna, brak łaknienia, dolegliwości gorączkowe, kamienie moczowe, niewydolność wątrobowa, przewlekle schorzenia wątroby, schorzenia skórne, niestrawność spowodowana niedoborem soków trawiennych, zapalenie dróg moczowych czy DSCN9710_wmtrawiennych, zaparcia, miażdżyca naczyń, nieżyt pęcherza, kolki, migreny, dolegliwości serca. Rozgniecione jagody porzeczki mogą służyć jako okłady na krwawiące lub nie gojące się rany żylakowe.

Nie tylko owoce krzewu czerwonej porzeczki mają szerokie zastosowanie. Także jego liście można wykorzystać w kuchni jako przyprawę do solonej i kwaśnej kapusty, ogórków, pomidorów, jabłek w zalewie i konserwowych owoców. Ponadto kąpiele z odwaru z liści stosuje się w skazie limfatycznej, przy różnych wysypkach i chorobach skóry.

Pamiętajmy, że spożywanie owoców z drzew lub krzewów posadzonych przy drogach może być szkodliwe ze względu na spaliny, które je zanieczyszczają.

Polecamy coś dla osób dbających o zdrowie swoje i  całej rodziny, a jednocześnie lubiących uraczyć swoich najbliższych czymś pysznym. Podajemy więc sprawdzony przez nas przepis na smaczne ciasto porzeczkowe, które można upiec ze świeżych lub mrożonych owoców.

Składniki, które będą nam potrzebne to:

2 szklanki mąki tortowej, pół szklanki cukru, 15 dag masła lub margaryny do pieczenia, jajo, żółtko, szczypta soli, tarta bułka do posypania formy.

Na nadzienie potrzebujemy: 1 kg czerwonych porzeczek, 8 dag mielonych migdałów, 6 dużych, czubatych łyżek kaszy manny, 7 białek, 1 szklanka cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, szczypta cynamonu.

Wykonanie: Składniki ciasta zagniatamy i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie smarujemy margaryną okrągłą formę i posypujemy ją bułką tartą. Schłodzonym ciastem wykładamy spód i boki formy.

Z białek ubijamy sztywną pianę stopniowo dodając cukier puder. Potem dodajemy delikatnie mieszając pozostałe składniki nadzienia, które wylewamy na ciasto.

Pieczemy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Upieczone ciasto pięknie pachnie i ma lekko złotawy kolor. Można je posypać cukrem pudrem.

Życzymy smacznego!

Dodaj komentarz

*

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.