EKONOMIK: KONKURS KULINARNY „WARIACJE PIEROGOWE”

W przedświątecznym okresie Bożonarodzeniowym, 17 grudnia w Zespole Szkół Zawodowych im. S. Petöfi odbył się konkurs kulinarny pt. „Wariacje pierogowe”.

Do rywalizacji na najlepsze danie pierogowe stanęli uczniowie klas technikum żywienia i usług gastronomicznych. Zmagania konkursowe obserwowali i oceniali m.in. Grzegorz Gręda – szef kuchni restauracji „Romantyczna” hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, pani Agnieszka Kucińska specjalista do spraw personalnych oraz pani Danuta Dendor- kierownik stołówki szkolnej. Celem konkursu było stworzenie uczniom możliwości zaprezentowania swoich umiejętności w zakresie sporządzania dań zasadniczych oraz kultywowanie i podtrzymywanie tradycji Bożonarodzeniowych. Uczniowie zaprezentowali dania współczesne jak i klasyczne, które  były docenione przez członków jury. I miejsce zdobył Piotr Markowski i Patryk Lipka za pierogi z kaszą gryczaną i  twarogiem wędzonym z miętą, II miejsce zdobył zespół Martyny Zalewskiej i Kamili Markowskiej, zaś III miejsce ex aequo zajął zespół Wiktorii Chajewkiej i Dawida Drzymalskiego oraz Mateusza Waćkowskiego i Patryka Krauze.

Uczniowie zostali nagrodzeni nagrodami ufundowanymi przez hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie  w postaci upominków i zaproszenia uczniów na pokaz kulinarny i na deser do restauracji „Romantyczna” oraz nagrodami od Rady Rodziców ZSZ im. S. Petőfi w postaci sprzętu kuchennego.

Młodzież uzyskała od szefa restauracji, pana Grzegorza Grędy wiele cennych wskazówek i możliwość odbycia stażu w hotelu. Będzie to świetna szansa na dalsze doskonalenie zawodowe.

 

Tekst i foto: Wiesława Bartnicka i Barbara Łabacka.

 

 

Dodaj komentarz

*

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.