W dniach 25- 26 kwietnia 2017 r. uczniowie z klasy I i II technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Zawodowych im. Sandora Petöfi aktywnie uczestniczyli w targach gastronomicznych Mazury HoReCa 2017 r.
Michalina Stawiarska uczennica klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych brała udział w drugiej edycji konkursu Zielona Budka Master Challenge. Jej zadaniem było przygotowanie kreatywnego deseru lodowego skomponowanego z lodów o smaku mascarpone z sosem owoców leśnych, jednego dodatkowego smaku lodów Zielona Budka oraz wysokiej jakości produktu mlecznego firmy Debic.
Pozostali uczniowie byli zaangażowani jako pomoc techniczna do obsługi konkursów, które odbywały się podczas targów zarówno dla uczniów jak i dla profesjonalistów.
Udział młodzieży w targach wynika ze współpracy szkoły z Fundacją Szefów Kuchni, której jednym z reprezentantów jest Dariusz Strusiński- szef kuchni hotelu Anders w Starych Jabłonkach, dzięki któremu szkoła otrzymała doposażenie pracowni gastronomicznej.
Tekst i foto: Wiesława Bartnicka