EKONOMIK: UCZNIOWIE ZDOBYWAJĄ UMIEJĘTNOŚCI KELNERSKIE I CERTYFIKAT

Żeby sprostać wymaganiom rynku pracy, Młodzieżowe Centrum Kariery w Ostródzie oraz Zespół Szkół Zawodowych im. Sandora Petöfi w Ostródzie ponownie połączyli siły w 2018 roku w celu organizowania szkoleń zawodowych dla uczniów.

„Witam serdecznie, miło mi gościć Państwa w naszej restauracji…” nie dziwi już nikogo, gdy kelner wita gości w restauracji takimi słowami. Jest to jeden z dowodów, że obsługa restauracji to załoga profesjonalistów pracujących w wyuczonym zawodzie. Zawód kelnera już nie jest przypadkową pracą. Jakość obsługi w gastronomii wzrasta, również dotyczy to sali konsumenckiej i obsługi gościa. Aby pracować na stanowisku kelnera, osoba aplikująca powinna charakteryzować się między innymi wysoką kulturą osobistą, nienagannym zachowaniem oraz wiedzą z zakresu savoir vivre, posiadaniem podstawowej wiedzy z zakresu serwowania napoi zimnych i gorących, a także alkoholi, szczególnie win i drinków. 15 i 19 stycznia odbyły się pierwsze szkolenia kelnerskie, które poprowadził trener kelnerstwa Karol Kraszewski. W warsztatach brała udział młodzież z klasy II technikum hotelarstwa i II technikum żywienia i usług gastronomicznych. Program obejmował materiał z zakresu kelnerstwa, towaroznawstwa gastronomicznego oraz zasad obsługi klienta. Uczniowie otrzymali certyfikat umiejętności kelnerskich, który bez wątpienia uatrakcyjni dokumenty aplikacyjne. Większość uczestników już zamierza podjąć pracę w wakacje charakterze kelnera.

 

Tekst i foto: Maja Kurdziel

 

Dodaj komentarz

*

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.