W dniu 19 marca 2019 w Zespole Szkół nr 2 im. Władysława Jagiełły w Mrągowie odbył się XXIV Wojewódzki Konkurs Kulinarny o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”.
Tematem przewodnim była „Piąta ćwiartka na talerzu – przez żołądek do serca.” Celem tegorocznej edycji Konkursu jest m.in.: popularyzacja potraw kuchni lokalnej, promocja szkolnictwa zawodowego, doskonalenie zawodowe i organizacyjne nauczycieli przygotowujących uczniów do konkursów, doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów, kształcących się w zawodach związanych z gastronomią.
„Staszica” reprezentowały uczennice klasy III sk, które przygotowały potrawy z podrobów drobiowych i produktów regionalnych.
Po debatach jury oceniło prace uczestników następująco:
I miejsce – Zespół Szkół Gastronomiczno –Spożywczych w Olsztynie,
II miejsce – Zespół Szkół nr 2 im. Władysława Jagiełły w Mrągowie,
III miejsce – Zespół Szkół Zawodowych im. S. Staszica i CKU w Ostródzie,
IV miejsce – Zespół Szkół Zawodowych im. Sandora Petöfi w Ostródzie.
źródło: ZSZ im. St. Staszica i CKU w Ostródzie