PRODUCENCI ŻYWNOŚCI TRADYCYJNEJ I REGIONALNEJ W EKONOMIKU

Dzięki wsparciu i uprzejmości Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Olsztynie 8.11.2017 r. w Zespole Szkół Zawodowych im. Sandora Petöfi  odbyły się wykłady dla uczniów klas technikum żywienia i usług gastronomicznych.

Celem wykładów było zaprezentowanie  przedsiębiorców i ich produktów wytworzonych  na tradycyjnych  i regionalnych recepturach. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele Gminnej Spółdzielni „ Samopomoc Chłopska„ w Dźwierzutach, którzy produkują pieczywo  na naturalnym zakwasie, bez polepszaczy, metodą fermentacji wielofazowej, właściciel tradycyjnej wędzarni warmińskiej „Parol – Ryby z Kaborna”, który przybliżył proces hodowli ryb, a w szczególności ich proces wędzenia. Odbyła się również prezentacja wyrobów wędliniarskich przygotowana przez pana Jarosława Flisa z firmy FlisPol,  wytwarzanych naturalnie, bez substancji dodatkowych z wyselekcjonowanego mięsa. Uczniowie mogli się też  dowiedzieć jak przedsiębiorstwo może uzyskać certyfikat jakości żywności. Uzyskaną wiedzę uczniowie wykorzystają w przyszłej pracy zawodowej.  Po zakończonym wykładzie odbyła się degustacja wyrobów: ryb, wyrobów wędliniarskich i pieczywa, podczas której uczniowie mogli poznać smak naturalnych, tradycyjnych potraw z Warmii, Mazur i Powiśla  oraz porównać z jakością produktów spożywanych na co dzień.

Tekst: Wiesława Bartnicka, Izabela Sędacka

Foto: KOWR Olsztyn

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

*