W sobotę 26 listopada o godz. 13.35 w programie 1 TVP będzie miał premierę odcinek programu Karola Okrasy zrealizowany w naszym województwie.
Na ekranie, poza wybornymi daniami, zobaczymy znajome plenery ze Szczytna i charakterystyczną bryłę Portu Lotniczego Olsztyn-Mazury.
We wspólnym gotowaniu wziął udział Giancarlo Polito – znany w Umbrii (prowincji Perugia) i w całych Włoszech szef kuchni. Jego filozofia polega na wydobyciu fundamentów włoskiej kuchni poprzez tworzenie dań w zgodzie z miejscową tradycją kulinarną oraz wykorzystanie oryginalnych, lokalnych składników, łącząc dawne i współczesne techniki sztuki kulinarnej. W programie Okrasy zobaczymy, jak wygląda realizacja tej filozofii z wykorzystaniem najlepszych warmińsko-mazurskich produktów.
Karol Okrasa nieraz bywał już w Ostródzie. Giancarlo Polito był w tym roku jednym z jurorów podczas tradycyjnego Dnia Ziemniaka w Kraplewie. Wiemy, że bardzo smakowały mu potrawy przygotowane przez gospodynie z naszych sołectw.
WWiM