XI MAZURSKI DZIEŃ ZIEMNIAKA ZA NAMI

Ziemniaki na sto sposobów. Smacznie i zdrowo. To wszystko było w niedzielę w Kraplewie, można było smakować i próbować.

Gotowanie „na żywo”, koncerty, degustacje potraw z ziemniaków i kiermasz lokalnej żywności – to tylko niektóre z atrakcji, które można było zobaczyć podczas XI edycji Mazurskiego Dnia Ziemniaka, która została wpisana w wieloletni Kalendarz imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną Województwa Warmińsko-Mazurskiego.

Uroczystego otwarcia dokonali: Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego Gustaw Marek Brzezin, Wójt Gminy Ostróda Bogusław Fijas, Dyrektor Oddziału Szyldak Pomorsko Mazurskiej Hodowli Ziemniaka w Strzekęcinie Jan Rećko. Przez cały niedzielny dzień na terenie Dworu w Kraplewie królował ziemniak oraz wszystko to, co można z niego zrobić. Impreza przyciągnęła tłumy mieszkańców i gości, którzy jak sami przyznawali bawili się znakomicie. W programie znalazły się występy zespołów z Gminnego Centrum Kulturalno – Bibliotecznego w Samborowie oraz Zespołu ANKI. Atrakcją tego niedzielnego popołudnia był koncert Zespołu Chłopcy z Placu Broni.  Legendarna krakowska grupa rockowa po 15 latach przerwy powróciła na scenę. Muzycy, którzy reaktywowali zespół, w ciągu ostatnich kilku lat występowali pod nazwą O! Ela i dali kilkadziesiąt koncertów.

Głównym punktem imprezy był konkurs kulinarny na najlepszą potrawę z ziemniaków. O Puchar Marszałka Województwa Warmińsko Mazurskiego oraz o Złotą Tarkę Wójta Gminy Ostróda i nagrody pieniężne rywalizowało 6 Sołectw z terenu gminy.

urorzy po burzliwych obradach przyznali następujące miejsca:

I miejsce Sołectwo Nastajki ” Ziemniaczana Rozkosz ”

II miejsce Sołectwo Grabin ” Plince faszerowane z sosami ”

III miejsce Sołectwo Naprom ” Kurkowe pierożki z kremem”

W Kraplewie nie zabrakło również atrakcji dla dzieci, jak również stoisk promocyjnych i wystawowych. Na zakończenie licznie przybyła publiczność miała możliwość kolejnej już degustacji potraw z ziemniaków w ramach pokazu kulinarnego przygotowanego przez Restaurację Krys-Stan z Olsztyna, członka sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”.

Organizatorem wydarzenia był Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Gmina Ostróda oraz Pomorsko-Mazurska Hodowla Ziemniaka.

Dodaj komentarz

*

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.