“ŻÓŁTY TALERZYK” W WYKONANIU TOWARZYSTWA OPIEKI NAD DZIEĆMI Z ODDZIAŁEM W MORĄGU

8 czerwca, odbyły się kolejne warsztaty zdrowego odżywiana, zaplanowane w ramach programu “Żółty Talerzyk” Fundacji Kulczyk Fundation .

Zdrowy fastfood nie jest zły – to hasło to przyświecało w pogadance na temat faktów i mitów dotyczących fastfoodów. Instruktor przedstawił listę składników wykorzystywanych w produkcji „niezdrowego jedzenia”, ich skład, wartości kaloryczne i wpływ na organizm. Służył temu również pokaz filmu dokumentalnego „Super size me”, w którym autor pokazuje skutki żywienia się wyłącznie w sieci McDonald.

Wstępem do przygotowania posiłku wzorowanego na „fastfoodach” było uświadomienie uczestnikom, że zdrowe gotowanie to przede wszystkim przygotowanie potraw z nieprzetworzonych produktów. Uczestnicy sami układali, myli i kroili surowce, które wykorzystywali w przygotowaniu pizzy. Sami również przygotowali ciasto i obserwowali proces łączenia składników, jego rośnięcia. Samodzielne układanie składników na przygotowanym cieście pozwoliło na właściwe ich łączenie i komponowanie różnych wariantów jedzeniowych. Już samo przygotowanie było wspaniałym doświadczeniem wizualnym i smakowym, uczestnicy próbowali poszczególnych składników w surowej formie: pomidorów, papryki, pieczarek, cebuli, brokułu, ziół, po czym mogli skonfrontować ich smak po upieczeniu i połączeniu składników oraz ich przyprawieniu.

Proces przygotowania potraw był również okazją do rozmów o jedzeniu, o przyjemności wspólnego gotowania, uczył dzielenia się zadaniami i obowiązkami, a także uzmysłowił fakt, że zarówno przygotowanie posiłku, jak i oczekiwanie na efekt finalny wymaga czasu, który zdecydowanie wzmaga apetyt. Pizza pomidorowa z pieczarkami i pizza brokułowa z szynką, obsypane kiełkami i polane własnoręcznie przygotowanym sosem czosnkowym smakowały wybornie.

 

Źródło: Towarzystwo Przyjaciół Dzieci, Oddział okręgowy w Morągu

Dodaj komentarz

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.