WSZYSTKO O RYBACH W STARYCH JABŁONKACH

WSZYSTKO O RYBACH W STARYCH JABŁONKACH

30 czerwca w Starych Jabłonkach zorganizowana konferencję „Rozwój obszarów wiejskich w aspekcie rybactwa śródlądowego i promocji ryb jako żywności funkcjonalnej w regionie Warmii i Mazur”.

Inicjatorem spotkania był marszałek województwa Gustaw Marek Brzezin. Uczestniczyli w nim przedstawiciele 2016_018Regionalnych Zarządów Gospodarki Wodnej w Warszawie i Gdańsku, świata nauki, starostowie, burmistrzowie i wójtowie gmin warmińsko – mazurskich, Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska, Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, uprawnieni do rybactwa oraz wędkarze. Gośćmi konferencji byli również Urszula Pasławska, poseł na Sejm RP oraz Janusz Wrona, dyrektor Departamentu Rybołówstwa w Ministerstwie Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej.
Z dużym zainteresowaniem spotkały się prezentacje tematyczne przedstawione przez kadrę naukowo-badawczą z Instytutu Rybactwa Śródlądowego oraz Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.

2016_024– Samorząd województwa był zawsze zainteresowany zachowaniem bioróżnorodności  ichtiofauny w naszych wodach, gdyż będzie to gwarantowało gospodarcze i rekreacyjne wykorzystanie zasobów naturalnych  w sposób racjonalny. – powiedział marszałek Gustaw Marek Brzezin. – Wody regionu stanowią znaczący potencjał gospodarczy, rekreacyjny i turystyczny, który trzeba rozsądnie zagospodarować dla dobra nas wszystkich. Należy też pamiętać, że rybactwo oraz wędkarstwo funkcjonują w unikatowych oraz realnych uwarunkowaniach przyrodniczych krajobrazu i są jego tradycyjnym elementem. Stąd konieczność ciągłej, merytorycznej dyskusji na temat ewentualnych problemów  i możliwości ich rozwiązania.

Konferencji towarzyszyła degustacja ryb, które są produktem regionalnym, tradycyjnym i funkcjonalnym. Poczęstunek został przygotowany przez gospodarstwa rybackie Ostróda, Szwaderki, Bogaczewo, Giżycko, Mrągowo, Śniardwy i Iława.

Źródło: W W-M

Dodaj komentarz

*

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.