Dzisiaj na olsztyńskiej starówce odbył się Festiwal „Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla”. Miło jest nam poinformować, że Szynka Dylewska Dojrzewająca zajęła pierwsze miejsce stając w szranki z innymi, wysokiej jakości produktami z regionu o najwyższe trofea.
Festiwal „Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla” to jedno z największych regionalnych wydarzeń, którego celem jest promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej. Festiwal to impreza dla każdego, kto kocha dobrą kuchnię, ceni sobie zdrowe i naturalne potrawy, a babcine przepisy darzy szczególnym sentymentem.
Zwycięską szynkę przyrządzaną na Gospodarstwie Kalinówka położonym na Wzgórzach Dylewskich można już uznać za elitarny produkt regionu. Wędlina ta była już wielokrotnie nagradzana, a sama technika jej przygotowania bez przerwy jest subtelnie poprawiana.