SZYNKA Z MIŁOMŁYNA, UDZIEC Z MAŁDYT I OLEJ RZEPAKOWY Z OSTRÓDY WYRÓŻNIONE

„Szynka wędzona” z Miłomłyna, „Udziec z dzika” z Małdyt oraz „Olej rzepakowy tłoczony na zimno z czosnkiem i papryczką habanero” z Ostródy zostały wyróżnione podczas Festiwalu Dziedzictwa kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla w Olsztynie.

Podczas festiwalu, który odbył się w sobotę, 27 sierpnia na dziedzińcu zamku w Olsztynie, odbyły się pokazy kulinarne połączone z degustacją potraw regionalnych. Były pierogi z gęsiną, babka ziemniaczana oraz zupa gulaszowa w wykonaniu przedstawicieli Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Festiwal_156„Szynka wędzona” z Miłomłyna, „Udziec z dzika” z Małdyt oraz „Olej rzepakowy tłoczony na zimno z czosnkiem i papryczką habanero” z Ostródy to jedno z największych regionalnych wydarzeń, którego celem jest promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej.

Pokazom kulinarnym na zamkowym dziedzińcu w Olsztynie towarzyszyły prelekcje na temat ziół, bezalkoholowych napojów regionalnych, miodów oraz lodów naturalnych. Podczas imprezy można było nabyć na kiermaszu regionalne produkty żywnościowe, w tym: sery z mleka koziego, tradycyjne wędliny, pieczywo, oleje tłoczone na zimno oraz regionalne piwa.

W trakcie festiwalu odbył się finał regionalny konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego. Komisje konkursowe dokonały wyboru najlepszego regionalnego produktu i potrawy.

W kategorii „Produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego” uznanie jurorów i tym samym I miejsca zdobyły produkty:

  • „Szynka wędzona”, Zakład Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna,
  • „Kiełbasa kasztelana”, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra,
  • „Miód lipowy”, Halina Smyk z Pieniężna,
  • „Miód rzepakowy”, Gospodarstwo Pasieczne Miody Wileńskich z Rogit k. Braniewa,
  • „Miód wielokwiatowy” z Margrabowa, Pasieka Hodowlana KRIR z Olecka,
  • „Miód pszczeli nektarowy pochodzący z chabru i lipy drobnolistnej”, Pasieka Wędrowna Jan i Remigiusz Pleszkun z Olsztyna.

Festiwal_156W kategorii „Produkt regionalny pochodzenia roślinnego” nagrody otrzymały:

  • „Ocet jabłkowy z linii Ocet z Olsztynka”, OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy z Olsztynka,
  • „Chleb żytni staropolski z pestkami dyni”, Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska, Piekarnia Dźwierzuty

W kategorii „Napoje regionalne” zwyciężyły:

  • „Porter Warmiński”, Browar Kormoran z Olsztyna
  • „Bairille Honey Distillate”, Mazurskie Miody, Tomaszkowo
  • Miód pitny „Dwójniak Nidzicki” z Wytwórni Win i Miodów Pitnych Almes Sp. z o.o. z Nidzicy

Nominacje do nagrody „Perła 2016” w kategorii produkt otrzymali:

  • „Szynka wędzona” – Zakład Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna
  • „Kiełbasa kasztelana” – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra
  • „Miód wielokwiatowy z Margrabowa” – Pasieka Hodowlana KRIR z Olecka
  • „Porter Warmiński” – Browar Kormoran z Olsztyna
  • Miód pitny „Dwójniak Nidzicki” – Wytwórnia Win i Miodów Pitnych Almes Sp. z o.o. z Nidzicy

Jury konkursu wyróżniło dodatkowo 2 produkty:

  • „Udziec z dzika”, Zakład Masarski Zbigniew Rolka z Małdyt,
  • „Olej rzepakowy tłoczony na zimno z czosnkiem i papryczką habanero” Marek Bieżuński z Fitness Natura Polska z Ostródy.

Festiwal_072W części gastronomicznej do konkursu przystąpiły 4 ekipy. Laureaci konkursu na najlepszą potrawę regionalną:

  • I miejsce, Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz nominację do „Perły 2016” zdobył Ośrodek Szkoleniowo – Wypoczynkowy „Stary Folwark” z Tumian za: „Karmuszkę” oraz „Sandacza w ogrodzie warzyw”,
  • II miejsce otrzymał Bar Młyn z Bań Mazurskich za „Zupę grzybową z łazankami” oraz „Kartacze”,
  • Na miejscu III uplasowała się załoga reprezentująca Karczmę „Krys-Stan” z Olsztyna, która podczas konkursu przygotowała – „Juchę – czerninę z gęsi podaną z szarymi kluchami” oraz „Pieczeń z dzika”.
  • Wyróżnienie otrzymała Restauracja Stella z Sząbruka k. Tomaszkowa za „Krupnik warmiński z grzybami” oraz „Sandacza na rabarbarze z jajem sadzonym”.

red/ WWiM

Dodaj komentarz

*

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.