SZYNKA WĘDZONA Z MIŁOMYNA NAGRODZONA NA TARGACH W POZNANIU

Przedstawiciele Warmii i Mazur zostali docenieni podczas trwających obecnie w Poznaniu – targach „Smaki Regionów”. „Perłę 2016” za najlepsze produkty i potrawy regionalne otrzymała szynka wędzona z Miłomłyna.

Impreza skupia producentów i przetwórców żywności naturalnej i tradycyjnej. Targi to kulinarna podróż niemal przez całą Polskę. Co roku, pod herbami województw, gromadzą się wytwórcy tradycyjnych produktów: aromatycznych wędlin, wyśmienitych serów, regionalnych miodów czy naturalnego pieczywa.

Na takiej imprezie nie mogło zabraknąć przedstawicieli naszego regionu. Na stoisku województwa warmińsko-mazurskiego królowały ryby, wędliny, regionalne miody i piwa. Jak co roku, nasze produkty cieszyły się dużą popularnością. Nie obyło się również bez nagród. „Porter Warmiński” Browaru Kormoran zdobył „Złoty Medal Targów”.

Ponadto czterech przedsiębiorców odebrało „Perły 2016” – nagrody przyznawane w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepsze produkty i potrawy regionalne. Były to:
– „Szynka wędzona”, Zakładu Wędliniarskiego Flis-Pol z Miłomłyna,
– „Miód wielokwiatowy” z Margrabowa, Pasieki Hodowlanej KRIR z Olecka,
– „Porter Warmiński”, Browaru Kormoran z Olsztyna,
– „Karmuszka” oraz „Sandacz w ogrodzie warzyw” – Ośrodka Szkoleniowo-Wypoczynkowego „Stary Folwark” z Tumian.

Źródło: WWiM

Dodaj komentarz

*

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.