TROCHĘ HISTORII, LEGENDA O KATARZYNCE I PRZEPIS NA PIERNICZKI

Pierniki kojarzą nam się z Toruniem, miastem uznawanym za stolicę tych wypieków, ale zawitały także do Ostródy za sprawą wystawy w ostródzkim muzeum “Świat toruńskiego piernika”. Nazwa piernik pochodzi od słowa pierny czyli pieprzny. Bo właśnie od słowa pieprz, który był dodawany do ciasta pochodzi nazwa piernik. Tradycyjne składniki tego ciastka to mąka, miód i przyprawy w różnej ilości m.in. pieprz, cynamon, kardamon, anyż gwiazdkowy, gałka muszkatołowa, imbir czy goździki, a także… gorzałka.

Najbardziej znane toruńskie pierniki to katarzynki mające kształt sześciu zlepionych ze sobą medalionów. Legenda mówi, że jeden z toruńskich piernikarzy zachorował i poprosił swoją córkę Kasię, aby ta zastąpiła go przy pracy. Katarzyna nie mogła znaleźć foremek i wycięła kubeczkiem 6 kółeczek, które ułożyła w piecu. Niestety zostały położone za blisko siebie i dlatego zlepiły się w jedną całość. Dziewczyna bardzo się tym zmartwiła, ale zupełnie niepotrzebnie. Nowy kształt pierników bardzo się spodobał i bez problemu sprzedała swoje wypieki. Od tej pory pierniki mające 6 zaokrąglonych boków noszą nazwę katarzynek.

Zainspirowani tą piękną legendą podajemy wypróbowany przepis na pierniczki, które są smaczne, można je długo przechowywać i nadają się także na ozdoby choinkowe.

Składniki: 2 szklanki mąki tortowej lub 1 tortowej, a druga krupczatki; 2 jaja, 3\4 szklanki cukru; łyżka masła lub margaryny do pieczenia; 2 łyżki miodu; łyżeczka sody oczyszczonej; łyżeczka utłuczonych przypraw (cynamon, goździki, pieprz).

Do ozdabiania mogą być wiórki kokosowe, mak, orzechy, migdały, lukier, kolorowe ozdoby do ciast, rozpuszczona czekolada, kolorowe landrynki.

Przygotowanie: Do mąki wlać rozpuszczone gorący miód i masło lub margarynę. Wyrobić ciasto. Dodać cukier, sodę, przyprawy i gdy masa będzie przestudzona 1 jajo. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Na posypanej mąką stolnicy wykroić ciastka i posmarować rozmąconym jajem. Rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec ok. 10-11 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wystudzone pierniczki można polać polewą czekoladową lub lukrem i ostudzone dowolnie udekorować. Jeśli ktoś chce zrobić pierniki z witrażykami powinien w środku ciasteczka wykroić otwór mniejszą foremką i przed pieczeniem włożyć tam landrynkę. Niestety witrażyki nie są zbyt trwałe i po kilku dniach rozpuszczają się.

Przepis na lukier: cukier puder (jego ilość zależy od tego ile chcemy zrobić lukru), sok z cytryny (kilka łyżek, ale jego ilość zależy od tego ile użyjemy cukru pudru). Łączymy ze sobą składniki i wyrabiamy łyżką, aż masa będzie gładka. Lukier o właściwej konsystencji powinien spływać z łyżeczki strumieniem.

Jeśli chcemy, aby nasze pierniki służyły jako ozdoby przed upieczeniem zróbmy w nich małe dziurki, a po ostudzeniu (ale jeszcze przed udekorowaniem) przewleczmy w tym miejscu nitkę.

W zamkniętej puszce tak upieczone ciasteczka można przechowywać nawet kilka tygodni.

Dodaj komentarz

*

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.