W czwartek (17.11.22) zapraszamy na odczyt Piotra Lisowskiego „Dziedzictwo smaków: Ostróda na talerzu”.
Piotr Lisowski, prezes Zachodniomazurskiego Stowarzyszenia Przewodników, oprowadzi nas wirtualnie po przedwojennych restauracjach ostródzkich i opowie o daniach przez nie serwowanych.
W opracowaniach na temat Warmii i Mazur można przeczytać, że regionalnej kuchni Prus Wschodnich jako żywego zjawiska już nie ma. Niewiele też jest historycznych zapisków poświęconych tradycjom kulinarnym – tradycje te nie są powszechnie znane i popadają w zapomnienie. Odczyt wraz z prezentacją multimedialną będzie poświęcony kuchni mazurskiej, a w szczególności ostródzkiej.
Odczyt będzie tłumaczony na żywo na język migowy.
Wydarzenie realizowane jest w ramach projektu „Mazury – odkrywanie dziedzictwa”.
Zadanie dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.
Zadanie dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.