FESTIWAL KULINARNY MAZURY ZACHODNIE JUŻ 5 CZERWCA STARYCH JABŁONKACH

Już 05 czerwca na plaży przy Hotelu Anders w Starych Jabłonkach odbędzie się Festiwal Kulinarny Mazury Zachodnie od Kuchni promujący najmłodszy szlak kulinarny w Polsce. To będzie najsmaczniejsze wydarzenie otwierające sezon turystyczny na Mazurach Zachodnich.

 

Gościem specjalnym Festiwalu będzie Karol Okrasa, jeden z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych kucharzy w Polsce. Jego programy kulinarne są dla odbiorców nie tylko źródłem kuchennych inspiracji, ale swoistą akademią sztuki kulinarnej. Prywatnie od wielu lat związany z Hotelem Anders.

Ciekawe rozmowy przy stole o kuchni regionu z zaproszonymi gośćmi poprowadzi iławianka Aleksandra Grysz, dziennikarka, znana z programu „Pytanie na Śniadanie”.

W trakcie wydarzenia przez cały dzień na odwiedzających czeka kilka stref: wystawców, z możliwością zakupu lokalnych produktów na ponad 50 stoiskach, dla rodzin z dziećmi przygotowaną przez Polski Bon Turystyczny, bezpieczeństwa, o którą zadbają Strażacy i Policjanci, wodną, slow (wypoczynku), pokazów kulinarnych oraz edukacyjną.

Głównym punktem wydarzenia będzie konkurs kulinarny dla członków szlaku kulinarnego. Zwycięska potrawa otrzyma tytuł „Smaki Mazur Zachodnich 2022” oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego.

Niebywałą atrakcją dla odwiedzających będzie gotowanie na żywo zupy rybnej w kociołkach na ognisku oraz jej degustacja. Cały dochód z jej sprzedaży zostanie przekazany dla małej Kingi z Olsztyna chorującej na rdzeniowy zanik mięśni.

Festiwal to także wspaniała okazja do zapoznania się z ofertą firm, instytucji i muzeów z regionu, a także promowania Polskiego Bonu Turystycznego na Warmii i Mazurach. Miłośników wody zapraszamy wraz z Żeglugą Ostródzko-Elbląską na rejsy spacerowe po jeziorze Szeląg Mały.

Na scenie Zespół Pieśni i Tańca UWM „KORTOWO” z Olsztyna zaprezentuje tradycyjne warmińskie i mazurskie tańce, natomiast o wieczorną oprawę muzyczną zadba pochodzący z Ostródy rockowy zespół Pink Roses z charyzmatyczną wokalistką Agnieszką Skrzypczak.

Wstęp wolny! Więcej na www.odkuchni.travel

Rozpoczęcie imprezy godz. 12, zakończenie ok. 20.00

W programie:

11.00 – otwarcie bram
12.00 – rozpoczęcie, przywitanie gości Gustaw Marek Brzezin, Marszałek Województwa warmińsko-mazurskiego, Tomasz Dowgiałło, Prezes Zarządu Hotelu Anders
12.30 – przedstawienie drużyn, które wezmą udział w Konkursie Kulinarnym, rozpoczęcie gotowania
12.45-14.30 – rozmowy przy stole
– Turystyka kulinarna nowy trend w podróżowaniu – Karol Okrasa, autorytet kulinarny, Sylwia Jaskulska, Wicemarszałek Województwa warmińsko-mazurskiego, Paweł Kunz, dziennikarz, podróżnik
– Co jadano na mazurskich stołach? – Piotr Lisowski, Prezes Zachodniomazurskiego Stowarzyszenia Przewodników
– Rozmowy o polskim stole. Dzieje alkoholu i kultura picia na ziemiach polskich – Andrzej Szumowski, Prezes Zarządu Stowarzyszenia Polska Wódka, Adam Gąsior, redaktor naczelny portalu WaszaTurystyka.pl, Marcin Różycki, Wiceprezes Polskiej Organizacji Turystycznej
12.00-18.00 – animacje w strefie dla dzieci
14.15-15.00 – występ Zespołu Pieśni i Tańca UWM „KORTOWO”, zabawa z gośćmi
15.10-15:30 – ogłoszenie wyników konkursu ekologicznego dla dzieci, wręczenie nagród na scenie
15.30-15.45 – rozmowy przy stole – O Ślimaku historia krótka – Grzegorz Skalmowski, twórca marki Snails Garden
15.00-17.00 – wspólne gotowanie zupy rybnej Karola Okrasy z uczestnikami – degustacja
17.20-17:45 – ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego oraz wręczenie nagród
18.30 – koncert Zespołu Pink Roses

Informacja na żywo z terenu wydarzenia będzie podawana w programie „Pytanie na śniadanie” oraz w Polskim Radio Olsztyn.

Partnerzy: Urząd Województwa warmińsko-mazurskiego w Olsztynie, Polska Organizacja Turystyczna, Bon Turystyczny, Powiat Ostródzki, Gmina Ostróda, Miasto Ostróda, Miasto Iława, Gmina Dąbrówno, Action Print, Budocentrum Ostróda

Patronat medialny: Polskie Radio Olsztyn, TVP3 Olsztyn, Meloradio, Telewizja Mazury, Telewizja Kopernik, Gazeta Ostródzka, portal WaszaTurystyka.pl, mazury24.eu, Ostróda News

Organizatorem Festiwalu Kulinarnego Mazury Zachodnie od kuchni, współfinansowanego ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego, Program NOWEFIO na lata 2021-2030 jest Zachodniomazurska Lokalna Organizacja Turystyczna w Ostródzie.

Dodaj komentarz

*

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.