EKONOMIK: UCZNIOWIE AKTYWNIE NA TARGACH MAZURY HORECA

W dniach 17 i 18 kwietnia 2018 r. uczniowie klasy I i II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół Zawodowych im. S. Petöfi aktywnie uczestniczyli podczas targów gastronomicznych Mazury HoReCa 2018 r.

Julia Raszkowska uczennica klasy II ŻUG brała udział w konkursie kulinarnym w kategorii uczniowie szkół gastronomicznych Master Challenge by Schöller. Jej zadaniem było przygotowanie kreatywnego deseru lodowego skomponowanego z lodów o smaku kasztanowym i dowolnego smaku lodów Schöller oraz wysokiej jakości produktu mlecznego firmy Debic. Pozostali uczniowie byli zaangażowani jako pomoc techniczna do obsługi konkursów, które odbywały się podczas targów zarówno dla uczniów jak i dla profesjonalistów. Dzięki temu mogli obserwować rywalizację mistrzów kuchni i swoich rówieśników oraz kosztować dania konkursowe. Młodzież mogła poszerzyć swoje doświadczenie zawodowe oraz nawiązać kontakty z przedstawicielami branży gastronomicznej. Udział młodzieży w targach wynika ze współpracy szkoły z Fundacją Szefów Kuchni, której jednym z reprezentantów jest Dariusz Struciński, szef kuchni hotelu Anders w Starych Jabłonkach.


Dodatkowo uczniowie klasy III ŻUG przygotowali bufet wraz z obsługą kelnerską na stoisku Starostwa Powiatu Ostródzkiego, które prezentowało się podczas targów „Mazury HoReCa”. Młodzież z niecierpliwością oczekuje na udział w targach w następnym roku.

 

Dodaj komentarz

*

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.