„ Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć.”
2 grudnia 2021 w Ekonomiku odbyła się kolejna odsłona warsztatów kulinarnych w ramach programu profilaktyki prozdrowotnej promującej zdrowy styl życia. Uczniowie kolejnej klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych pod kierunkiem szefa kuchni p. Macieja Maciejewskiego przygotowali potrawy kuchni warmińsko- mazurskiej w nowoczesnym wydaniu. Tym razem sporządzono: chilli con – carne, plince z pomoćką, oraz pieczoną gruszkę z serem i szczypiorkiem podaną na cieście francuskim z syropem owocowym, pieczone jabłka z cynamonem i sosem czekoladowym. Uczniowie poznali jak nasze regionalne potrawy, niegdyś tłuste i ciężkostrawne, mogą być podane jako dania nowoczesne, lekkostrawne i zdrowe.
Młodzież z dużym zainteresowaniem i zaangażowaniem brała udział w przygotowaniach zdrowych dań oraz uczestniczyła w pogadance na temat profilaktyki zdrowotnej pt. „Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć.” Na zakończenie zajęć młodzież otrzymała drobne upominki.