KALINÓWKA ZE WZGÓRZ DYLEWSKICH NAGRODZONA W KONKURSIE „NASZE DZIEDZICTWO KULINARNE- SMAKI REGIONÓW”

XX, jubileuszowa edycja ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.

Od 2000 roku odbywamy fascynującą podróż, odkrywającą polskie smaki w ramach konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Rezultatem tych poszukiwań jest identyfikacja i dokumentacja lokalnych i regionalnych wyrobów, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Jego celem jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność. Cel drugi – nie mniej ważny – to zachęcanie rolników i właścicieli lokalnych firm, obiektów agroturystycznych, turystycznych i gastronomicznych do czerpania z bogatej spuścizny kulinarnego dziedzictwa i wykorzystania jej w ofercie rynkowej, do sięgania do lokalnych zasobów surowców a także inspiracja producentów do wytwarzania certyfikowanej tradycyjnej żywności wysokiej jakości.

Perły 2021 w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów” zdobyło 5 produktów z województwa Warmińsko-mazurskiego
👍Kalinówka – Wzgórza Dylewskie za szynkę dylewską dojrzewającą
👍Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie za miód lipowy nektarowo-spadziowy
👍OSM Olecko za masło naturalne Olecko z Warmii i Mazur
👍Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” Dźwierzuty za chleb wieloziarnisty
👍OCTIM – od 1965 za ocet jabłkowy 6% ekologiczny z Olsztynka

Dodaj komentarz

*

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.