'Mnięsko’ przygotowane przez Brzydowskie Baby zostało wyróżnione w konkursie Skarby Europy Zaklęte w Szkle w kategorii domowe przetwory mięsne i rybne.
III miejse w tej kategorii zajęła także Elżbieta Sójka z Pietrzwałdu za „Golonkę wieprzową, marynowaną i gotowaną w słoju”. Nagrodzono także dwie inne propozycje pań z tej wsi.
Brzydowskie gospodynie postanowiły wystartować we wszystkich 3 kategoriach. I tak:
W kategorii potrawy z mięsa/ryby przedstawiły „mnięsko” czyli konserwę z rąbanki. W kategorii owoce przygotowały sok wiśniowy, zaś w warzywach ketchup z cukini.
Tego ostatniego specjału szczęśliwcy mogli skosztować podczas gminnych dożynek w Pietrzwałdzie. Przyznajemy – był rewelacyjny. Ślinka wam cieknie? Dzięki Brzydowskim Babom sami możecie skosztować tych smakołyków. Na końcu naszego artykułu znajdziecie przepisy, które możecie sami wykorzystać.
Także gospodynie z Pietrzwałdu odniosły sukcesy w konkursie. Elżbieta Sójka za „Golonkę wieprzową, marynowaną i gotowaną w słoju” zajęła I miejsce publiczności i III miejsce w kategorii przetwory z mięsa/ryb. W kategorii domowe przetwory z owoców wyróżniono Bożenę Rama za sok z aronii oraz Sylwię Jabłonowską za sok z czarnej porzeczki.
Celem konkursu była promocja przetworów domowych wykonanych z owoców, warzyw, runa leśnego zebranych na terenie województwa warmińsko-mazurskiego.
Konkurs promuje przetwory przyrządzone w oparciu o surowce pochodzenia lokalnego. Komisja oceniała produkty według następujących kryteriów: wygląd, estetyka, opakowanie; walory smakowe i zapachowe, cechy wyróżniające produkt spośród innych.
Do udziału w V edycji konkursu zgłosiło się 36 osób, które zaprezentowały 92 przetwory.
Zwycięzcy:
Kategoria: Domowe przetwory z owoców (w tym owoców leśnych):
I miejsce – Dżem jabłkowo – rokitnikowy, Danuta Fedorczyk
II miejsce – Malinowy sok, Teresa Rosół
III miejsce – Powidła śliwkowe, Krystyna Tkaczuk
wyróżnienie – Płynne złoto, Mariola Krawczykowska
wyróżnienie – Sok z jarzębiny i czarnego bzu, Katarzyna Onyszczuk
wyróżnienie – Syrop z aronii, Bożena Rama
wyróżnienie – Sok z czarnej porzeczki, Sylwia Jabłonowska
wyróżnienie – Pruski syrop brzozowy , Kazimierz Abramczyk
Kategoria: Domowe przetwory z warzyw (w tym grzybów leśnych):
I miejsce – Marchewka Uli, Urszula Lipska
II miejsce – Kapusta kiszona, Teresa Rosół
III miejsce – Mazury zaklęte w słoiku – borowik marynowany, Kazimierz Abramczyk
wyróżnienie – Pomidory w zalewie, Halina Smyk
wyróżnienie – Sos paprykowo – czosnkowy, Koło Gospodyń Wiejskich w Łąkorzu
wyróżnienie – Fitness i zdrowie, Mariola Krawczykowska
Kategoria: Domowe przetwory mięsne i rybne:
I miejsce – Kiełbasa swojska w smalcu, Halina Smyk
II miejsce – Pasztet babci Danusi, Marzena Piekarska
III miejsce – Golonka wieprzowa marynowana i gotowana w słoiku, Elżbieta Sójka
wyróżnienie – Mnięsko, Brzydowskie Baby
wyróżnienie – Węgorz w galarecie, Barbara Chrząszcz
wyróżnienie – Smalec gotowany, Grzegorz Wójcik
Nagroda Publiczności: Golonka wieprzowa marynowana i gotowana w słoiku, Elżbieta Sójka
A teraz obiecane przepisy:
CUKINIA A’LA KETCHUP
SKŁADNIKI: 1,5 kg cukinii ( sam miąższ – bez skóry i pestek), 0,5 kg cebuli, 2 łyżki soli, 1 szklanka octu, 2 szklanki cukru, 3 koncentraty pomidorowe 200 gr. ‘’Lubawa”, 1 łyżeczka ostrej lub słodkiej papryki, 1 łyżeczka pieprzu.
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę, wymieszać i dodać sól. Odstawić na 2 godziny. Następnie dodać cukier i mieszając gotować 30 minut. Ostudzić. Masę zmiksować, dodać ocet, pozostałe przyprawy i koncentrat pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu mieszając gotować 10 minut. Pasteryzować w słoikach 10 minut.
MNIĘSKO
SKŁADNIKI: 3 kg rąbanki wieprzowej, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki suszonego majeranku, 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, 5 łyżeczek soli, warzywa do wywaru ( bez cebuli)
Podzielić mięso: – odciąć skórę, wytrybować kości – z tego ugotować wywar z warzywami, odparować do pojemności 2 szklanek, – osobno pokroić w kostkę mięso chude i boczek ze słoninką, – do każdego z mięs dodać przyprawy, wyrobić i zostawić w lodówce na noc, – mięso chude zmielić na grubym sitku, tłuste na drobnym, – mięsa wymieszać, dodać odparowanego wywaru, – napełniać słoiki do wysokości ¾ , zalać resztą tłuszczu zebranego z wywaru, – pasteryzować 1-go dnia 60 minut, drugiego -40, 3-go – 30 minut.