Podczas XXXV sesji sejmiku województwa warmińsko-mazurskiego w poczet sieci zostały przyjęte kolejne podmioty.
Warmia Mazury Powiśle należy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od 2005 roku. Od tego czasu prężnie się rozwija i w chwili obecnej jest jedną z największych sieci w Europie i w Polsce.
Regionalne Dziedzictwo Kulinarne jest ideą promującą produkcję i sprzedaż lokalnej i regionalnej żywności. Służyć ma spełnianiu życzeń konsumentów, zwiększaniu współpracy pomiędzy lokalnymi producentami żywności i restauracjami, a także wymianie wiedzy i doświadczeń pomiędzy regionami członkowskimi.
Ważnym elementem rozwoju gospodarczego regionu jest również promowanie żywności, do produkcji której wykorzystywane są lokalne zasoby surowcowe.
Obecnie do sieci należy 135 członków. Podczas dzisiejszej sesji certyfikaty członkostwa trafiły do: Natura Mazur Hotel Resort & Conference, Warchały k. Jedwabna; Kalinówka – Wzgórza Dylewskie; Niebieski Zaułek Restauracja Mazurski, Szczytno. Z kolei przedstawiciele Berry’s-Lodziarnia ze Szczytna otrzymają certyfikaty w innym terminie.
Aktualna lista przedsiębiorstw i więcej informacji na temat sieci Dziedzictwa Kulinarnego znajduje się pod adresem: www.dziedzictwokulinarne.pl
Kalinówka – Wzgórza Dylewskie, Pietrzwałd k. Ostródy
Dom powstał w miejscu ruin spaleniska, teraz w dawnej oborze znajduje się salon z kominkiem, a w dawnej chlewni apartament. Dom jest do pełnej dyspozycji gości. Wszystkie potrawy są przygotowywane z ekologicznych produktów, w tym również koronny wyrób – Szynka Dylewska Dojrzewająca, która wytwarzana jest w rodzinie od pokoleń. Szynka powstaje w rocznym procesie leżakowania w przyprawach i dojrzewania pod drewnianą wiatą. Produkt w 2010 r. uzyskał wpis na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 16 marca br. Szynka Dylewska otrzymała prestiżową nagrodę Polskiej Akademii Gastronomicznej, w kategorii polski produkt – dla wybitnych polskich produktów, docenianych i używanych przez najlepszych polskich szefów kuchni, które zyskały uznanie na światowych rynkach i stają się ambasadorami polskiej gastronomii.