Koło Gospodyń Wiejskich „Złoty Kłos” z Szyldaka zwyciężyło w powiatowym etapie Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów”, który odbył się w Gietrzwałdzie.
Panie zachwyciły jury daniem: „Poliki wołowe skąpane w podpiwku” – z aromatycznym sosem podpiwkowym, musem z kiszonej kapusty oraz ziemniaczano-chrzanowym purée, podsmażanym na patelni, by nabrało chrupkości.
Jak mówi członkini koła Danuta Krauzewicz:
Podsmażanie purée ziemniaczanego to stara metoda, stosowana jeszcze przez nasze babcie.
Teraz przed nimi kolejny etap – wojewódzki finał zaplanowany na 24 sierpnia w Miłomłynie. Jeśli i tam odniosą zwycięstwo, będą reprezentować Warmię i Mazury podczas ogólnopolskiego finału na Stadionie Narodowym w Warszawie.
Za sukces KGW „Złoty Kłos” z Szyldaka odpowiadają zaangażowani i pracowici: Danuta Krauzewicz, Emila Nidzgorska, Agnieszka Kaczor, Małgorzata Kucińska, Ania Karbowska, Mateusz Karbowski, Andrzej Kaczor, Paulina Derbin oraz Bożena Matusiak, która zaprezentowała danie przed jury.
Trzymamy kciuki i życzymy powodzenia w kolejnych etapach!
„Bitwa Regionów” to konkurs kulinarny, który promuje bogactwo lokalnych smaków oraz dziedzictwo kulinarne Polski. W wydarzeniu mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia, których misją jest pielęgnowanie tradycji kulinarnych, wspieranie rozwoju lokalnych wspólnot oraz upowszechnianie kultury ludowej. Uczestnicy konkursu przygotowują potrawy według autorskich receptur, z wykorzystaniem produktów regionalnych i krajowych surowców.
Celem konkursu jest popularyzacja tradycyjnych dań regionalnych oraz podkreślenie różnorodności polskiej kuchni. Konkurs jest również formą popularyzacji działalności Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń, które od lat odgrywają kluczową rolę w kultywowaniu dziedzictwa kulinarnego i rozwijaniu lokalnych inicjatyw.
Rywalizacja odbywa się w trzech etapach:
Etap I – Na podstawie ocen formularzy zgłoszeniowych komisja kwalifikacyjna tworzy ranking prac konkursowych. Najwyżej ocenieni uczestnicy biorą udział w wydarzeniach regionalnych, w których uczestniczy maksymalnie 20 drużyn. Zwycięzcy etapu regionalnego awansują do półfinału.
Etap II – W półfinałach wojewódzkich są wyłaniane zespoły (po jednym z każdego województwa), które kwalifikują się do finału ogólnopolskiego.
Etap III – Wielki finał, w którym rywalizuje 16 najlepszych drużyn z całej Polski.