W lasach wokół Starych Jabłonek pojawia się coraz więcej jadalnych, popularnych gatunków grzybów.
Przy tej okazji apelujemy o ostrożność w trakcie grzybobrania. Nie zbierajmy grzybów, co do których nie jesteśmy absolutnie pewni, że są jadalne. Jeśli nie jesteśmy przekonani co do „jadalności” zebranego okazu, pokażmy go osobie, która jest naszym grzybowym ekspertem. Również stacje Sanepid (najbliższe w Olsztynie i Ostródzie) mają ekspertów, którzy bezpłatnie ocenią nasze zbiory.
Przełom sierpnia i września – ogłaszany wszem i wobec początkiem sezonu grzybowego.
źródło: Nadleśnictwo Stare Jabłonki, Pan Grzybnięty
No cóż, rzeczywiście zwykle masowo pojawiają się „koszykówce”:
– borowiki
– kurki
– koźlarze
– (dla bardziej wtajemniczonych) „kołpaki”, „turki”, czyli płachetki zwyczajne (do niedawna kołpakowate)
Obok kurek (pieprzników jadalnych) można już znaleźć pieprzniki trąbkowe