Rozstrzygnięto regionalny etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów oraz ich promocja, przygotowanie producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym, zachęcenie rolników i właścicieli lokalnych firm do korzystania z dorobku polskiego dziedzictwa kulinarnego w celu wzbogacenia swojej oferty rynkowej.
Podczas pierwszego etapu w Olsztynie – finału regionalnego – wyłonieni zostali laureaci w dwóch kategoriach: produkty regionalne oraz potrawy regionalne. Poniżej przedstawiamy listę nagrodzonych i wyróżnionych.
Konkurs organizuje samorząd województwa we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Drugi etap to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA ”, które – razem z nagrodą „Klucz do Polskiej Spiżarni” – są wręczane na wielkim finale konkursu podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.
NAGRODY I WYRÓŻNIENIA W KONKURSIE NA „NAJLEPSZY REGIONALNY I TRADYCYJNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY”
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: Produkty i przetwory mięsne
I nagroda ex aequo:
1) Zakład Wędliniarski FLIS-POL z Miłomłyna za „Szynkę Mazurską”
2) Gęsia Chata Sp. z o.o. z Iławy za „Półgęsek”
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: Gospodarstwo Rybackie LOKFISH z Olsztyna za „Paprykarz Karoli”
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda ex aequo:
1) Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku za „Ser pełnotłusty Gouda wędzona Mazury Smak Natury”
2) Kozia Farma Złotna z Morąga za „Ser twardy Olender”
Podkategoria: miody
I nagroda: Gospodarstwo Pszczelarskie „Słodkie życie” ze Stawigudy za „Miód wielokwiatowy”
Wyróżnienia:
1) Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie z Nowej Wsi Reszelskiej za „Plaster miodu – miód w plastrze”
2) Swojskie wędliny z Frygnowa za „Boczek wędzony”
3) Koło Gospodyń Wiejskich STRADUNIANKI ze Stradun za „Pasztet z królika z jeleniem”
II. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: Wioletta Kochanowska z Pisanicy za „Kołpaki w occie”
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: „Dzika Czekolada” ze Szczytna za „Chałwę z nadzieniem różanym”
Wyróżnienia: Gospodarstwo Ogrodnicze Joanna i Sebastian Walkiewicz z Frygnowa za „Skórki owocowe Dzikie Trio Odporności”
III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: „Dobre Pola” z Kurzętnika za „Chmielas z Ziemi Lubawskiej”
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Browar Kormoran z Olsztyna za „Kormoran Złoty – export lager”
Wyróżnienia:
Koło Gospodyń Wiejskich SRADUNIANKI ze Stradun za „Nalewkę z mniszka”
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2023” następujące produkty:
1) „Olej z lnu złocistego”, Pasieka Jabłońscy z Łąkorza
2) „Ciastka na palcu kręcone”, Aleksandra Wiśniewska z miejscowości Sątopy-Samulewo
3) „Miód rzepakowy”, Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie z Nowej Wsi Reszelskiej
4) „Nalewajka”, Koło Gospodyń Wiejskich STRADUNIANKI ze Stradun
5) „Twaróg naturalny półtłusty Mazury Smak Natury”, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku
NAGRODY I WYRÓŻNIENIA W KONKURSIE NA „NAJLEPSZE DANIE I POTRAWĘ REGIONALNĄ I TRADYCYJNĄ”
I miejsce oraz nominację do nagrody „Perła 2023”: Restauracja „Cudne Manowce” z Olsztyna za „Pasztet pruski i Mazurską zupę rakową z zacierkami”
II miejsce: Restauracja „Gęsia Chata” Sp. z o.o. z Iławy za „Zupę gulaszową z żołądków gęsich i Szare kluski z okrasą z gęsiny, boczku i twarogu”
III miejsce: Restauracja Krys-Stan z Olsztyna za „Czerninę z szarymi kluchami i Zrazy z sandacza w sosie chrzanowo-orzechowym, pieczone ziemniaki w ziołach, młodą kapustę”
Wyróżnienia:
1) Restauracja Kraina Jezior z Ostródy za „Białą kiełbasę jałowcową z kakorem mazurskim i sosem piwnym oraz Jesiotra z bobem, puree szczawiowym i wędzonym sosem agrestowym”
2) Koło Gospodyń Wiejskich w Kamienniku Wielkim za „Placki ziemniaczane ze śledziem i Pierogi chłopskie”
3) Koło Gospodyń Wiejskich STRADUNIANKI ze Stradun za „Sałatkę warzywną z policzkami z sandacza i Farszynki z mięsem”