SZYNKA MAZURSKA Z MIŁOMŁYNA NAJLEPSZYM REGIONALNYM PRODUKTEM

Rozstrzygnięto regionalny etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów oraz ich promocja, przygotowanie producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym, zachęcenie rolników i właścicieli lokalnych firm do korzystania z dorobku polskiego dziedzictwa kulinarnego w celu wzbogacenia swojej oferty rynkowej.

Podczas pierwszego etapu w Olsztynie – finału regionalnego – wyłonieni zostali laureaci w dwóch kategoriach: produkty regionalne oraz potrawy regionalne. Poniżej przedstawiamy listę nagrodzonych i wyróżnionych.

Konkurs organizuje samorząd województwa we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Drugi etap to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA ”, które – razem z nagrodą „Klucz do Polskiej Spiżarni” – są wręczane na wielkim finale konkursu podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.

NAGRODY I WYRÓŻNIENIA W KONKURSIE NA „NAJLEPSZY REGIONALNY I TRADYCYJNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY”

I.    W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: Produkty i przetwory mięsne

I nagroda ex aequo:
1)    Zakład Wędliniarski FLIS-POL z Miłomłyna za „Szynkę Mazurską”
2)    Gęsia Chata  Sp. z o.o. z Iławy za „Półgęsek”

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

I nagroda: Gospodarstwo Rybackie LOKFISH z Olsztyna za „Paprykarz Karoli”

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda ex aequo:
1)    Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku za „Ser pełnotłusty Gouda wędzona Mazury Smak Natury”
2)    Kozia Farma Złotna z Morąga za „Ser twardy Olender”

Podkategoria: miody

I nagroda: Gospodarstwo Pszczelarskie „Słodkie życie” ze Stawigudy za „Miód wielokwiatowy”

Wyróżnienia:
1)    Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie z Nowej Wsi Reszelskiej za „Plaster miodu – miód w plastrze”
2)    Swojskie wędliny z Frygnowa za „Boczek wędzony”
3)    Koło Gospodyń Wiejskich STRADUNIANKI ze Stradun za „Pasztet z królika z jeleniem”

II.    W kategorii produktów regionalnych pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory warzywne

I nagroda: Wioletta Kochanowska z Pisanicy za „Kołpaki w occie”

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda: „Dzika Czekolada” ze Szczytna za „Chałwę z nadzieniem różanym”

Wyróżnienia: Gospodarstwo Ogrodnicze Joanna i Sebastian Walkiewicz z Frygnowa za „Skórki owocowe Dzikie Trio Odporności”

III.    W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda: „Dobre Pola” z Kurzętnika za „Chmielas z Ziemi Lubawskiej”

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda: Browar Kormoran z Olsztyna za „Kormoran Złoty – export lager”

Wyróżnienia:
Koło Gospodyń Wiejskich SRADUNIANKI ze Stradun za „Nalewkę z mniszka”

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2023” następujące produkty:
1)    „Olej z lnu złocistego”, Pasieka Jabłońscy z Łąkorza
2)    „Ciastka na palcu kręcone”, Aleksandra Wiśniewska z miejscowości Sątopy-Samulewo
3)    „Miód rzepakowy”, Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie z Nowej Wsi Reszelskiej
4)    „Nalewajka”, Koło Gospodyń Wiejskich STRADUNIANKI ze Stradun
5)    „Twaróg naturalny półtłusty Mazury Smak Natury”, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku

NAGRODY I WYRÓŻNIENIA W KONKURSIE NA „NAJLEPSZE DANIE I POTRAWĘ REGIONALNĄ I TRADYCYJNĄ”

I miejsce oraz nominację do nagrody „Perła 2023”: Restauracja „Cudne Manowce” z Olsztyna za „Pasztet pruski i Mazurską zupę rakową z zacierkami”

II miejsce: Restauracja „Gęsia Chata” Sp. z o.o. z Iławy za „Zupę gulaszową z żołądków gęsich i Szare kluski z okrasą z gęsiny, boczku i twarogu”

III miejsce: Restauracja Krys-Stan z Olsztyna za „Czerninę z szarymi kluchami i Zrazy z sandacza w sosie chrzanowo-orzechowym, pieczone ziemniaki w ziołach, młodą kapustę”

Wyróżnienia:
1)    Restauracja Kraina Jezior z Ostródy za „Białą kiełbasę jałowcową z kakorem mazurskim  i sosem piwnym oraz Jesiotra z bobem, puree szczawiowym i wędzonym sosem agrestowym”
2)    Koło Gospodyń Wiejskich w Kamienniku Wielkim za „Placki ziemniaczane ze śledziem i Pierogi chłopskie”
3)    Koło Gospodyń Wiejskich STRADUNIANKI ze Stradun za „Sałatkę warzywną z policzkami z sandacza i Farszynki z mięsem”

 

Dodaj komentarz

*

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.