UDZIEC Z DZIKA Z MAŁDYT WYRÓŻNIONY NA TARGACH W POZNANIU

Od soboty w Poznaniu trwają targi „Smaki Regionów”. Impreza skupia producentów i przetwórców żywności naturalnej i tradycyjnej. Targi to kulinarna podróż przez niemal całą Polskę. Wśród wyróżnionych na tej imprezie i nagrodzony „Perłą 2017” znalazł się udziec z dzika przygotowany przez Zakład Masarski Zbigniew Rolka z Małdyt.

Co roku, pod herbami województw, gromadzą się wytwórcy tradycyjnych produktów: aromatycznych wędlin, wyśmienitych serów, regionalnych miodów, naturalnego pieczywa, naturalnych soków, olejów tłoczonych na zimno.

Na takiej imprezie nie mogło zabraknąć przedstawicieli Warmii i Mazur. Na stoisku królowały ryby, wędliny, regionalne miody sękacze, mąki. Zaprezentowali się:
– Firma „Mark” Łukasz Kiezik z Giżycka – sękacze,
– Pasieka Ranczo w Kaczej Dolinie z Nowej Wsi Reszelskiej – miody,
– Tradycyjna Wędzarnia Warmińska Jarosław Parol z Kaborna – ryby,
– „Młynomag” Myszkowska Rezanko Sp. J. z Grodzkiego Młyna – mąki,
– Zakład Przetwórstwa Mięsnego Pabich Dariusz Pabich z Lubajn – wędliny,
– Zakład wędliniarski „Flis-Pol” z Miłomłyna – wędliny.

Produkty z Warmii i Mazur cieszyły się bardzo dużą popularnością. Nie obyło się również bez nagród, bowiem „Złoty medal Targów” otrzymali „Wędzony filet z jesiotra syberyjskiego” Tradycyjnej Wędzarni Warmińskiej Jarosław Parol z Kaborna w Gminie Purda oraz „Miód nektarowy wielokwiatowy” Pasieki Rancho w Kaczej Dolinie z Nowej Wsi Reszelskiej koło Bisztynka.

Dodatkowo pięciu przedsiębiorców – członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle otrzymało „Perły 2017” – nagrody przyznawane w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” za najlepsze produkty i potrawy regionalne. Były to:
– Zakład Masarski Zbigniew Rolka, Małdyty, Zbigniew Rolka, za „Udziec z dzika”,
– Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra, Mariusz Jędrychowski za „Kiełbasę Kasztelana”,
– Wytwórnia Octu i Musztardy OCTIM Sp. z o.o., Olsztynek, Ewa Panasewicz za „Ocet jabłkowy z linii Ocet z Olsztynka”,
– Restauracja Cudne Manowce, Olsztyn, Tomasz Szmitkowski za „Karmuszkę”,
– Obiekt Turystyki Wiejskiej, „Siedlisko na Półwyspie”, Wierzba, Marianna i Kazimierz Koss za „Klopsiki rybne w sosie z wędzonego boczku”.

Źródło: Wrota Warmii i Mazur

Dodaj komentarz

*

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.