POLĘDWICA Z MIŁOMŁYNA Z NAGRODĄ NA TARGACH W POZNANIU

OD SOBOTY W POZNANIU TRWAJĄ TARGI „SMAKI REGIONÓW” – IMPREZY SKUPIAJĄCEJ PRODUCENTÓW I PRZETWÓRCÓW ŻYWNOŚCI NATURALNEJ I TRADYCYJNEJ. TARGI TO KULINARNA PODRÓŻ NIEMAL PRZEZ CAŁĄ POLSKĘ.

Co roku, pod herbami województw, gromadzą się wytwórcy tradycyjnych produktów: aromatycznych wędlin, wyśmienitych serów, regionalnych miodów, naturalnego pieczywa, naturalnych soków, olejów tłoczonych na zimno.

Na takiej imprezie nie mogło zabraknąć naszego regionu. Na stoisku województwa warmińsko-mazurskiego królowały ryby, wędliny, regionalne miody, sękacze, mąki.

Zaprezentowali się:
– Pasieka „Ranczo w Kaczej Dolinie” z Nowej Wsi Reszelskiej – miody,
– Tradycyjna Wędzarnia Warmińska z Kaborna – ryby,
– Zakład wędliniarski „Flis-Pol” z Miłomłyna – wędliny,
– Firma „Margot” z Wilkas – tradycyjne konfitury,
– „Zielarnia Warmińska” z Olsztyna – zioła i herbaty
– „Qraś” Wędliny Catering z Orzysza – wędliny

Jak co roku, nasze produkty cieszyły się dużą popularnością. Nie obyło się również bez nagród. W tym roku „Złoty medal Targów” otrzymali:
– Zakład wędliniarski „Flis-Pol” z Miłomłyna – wędliny
– Pasieka „Ranczo w Kaczej Dolinie” z Nowej Wsi Reszelskiej – miody

Dodatkowo 6 przedsiębiorców – członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle otrzymało „Perły 2018” – nagrody przyznawane w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” za najlepsze produkty
i potrawy regionalne. Były to:
– Chleb żytnio-orkiszowy z kminkiem – GS Piekarni Dźwierzuty
– Warmińska szynka wołowo-wędzona – Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra
– Musztarda sarepska z linii „Musztard Mazurskich” – Wytwórni Octu
i Musztardy OCTIM Sp. z o.o., Olsztynek
– Polędwica w rozmarynie – Zakładu Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna
– Miód wielokwiatowy – Pasieka „Ranczo w Kaczej Dolinie” z Nowej Wsi Reszelskiej
– „Sandacz podany na kaszy z kurkami” – Restauracji „Łabędzi Ostrów”
z Pięknej Góry k.Giżycka

Dodatkowe relacje na stronie sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle: www.dziedzictwokulinarne.pl oraz na https://www.facebook.com/DziedzictwoKulinarneWMP/

Dodaj komentarz

*

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.