PROMOWALI WYROBY Z POWIATU OSTRÓDZKIEGO

Festiwal Kultury Średniowiecznej, który odbył się w Nidzicy, to jedno z wydarzeń z „Kalendarza imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną Województwa Warmińsko-Mazurskiego”.

Plac Wolności w Nidzicy był miejscem, gdzie można było skosztować naleśników z mąki gryczanej z miodem przygotowanych na średniowiecznym grillu oraz zupy „Parzybroda” przygotowanej w kotle na palenisku.

Imprezie towarzyszył kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”, a także prezentacja regionalnego rękodzieła oraz występy artystyczne. Swoje wyroby sprzedawali reprezentanci Powiatu Ostródzkiego: Zakład Wędliniarski „Flis-Pol“ Jarosław Flis z Miłomłyna,  Kawiarnia Smolej z Łukty oraz Fitness Natura Polska z Międzylesia.

Celem przedsięwzięcia było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, promowanie żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, ochronę regionalnego dziedzictwa kulinarnego, zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych oraz promocję restauracji i gospodarstw agroturystycznych z regionu Warmii, Mazur i Powiśla, oferujących dania regionalne .

Organizatorem wydarzenia był samorząd województwa warmińsko-mazurskiego oraz Urząd Miejski w Nidzicy.

Dodaj komentarz

*

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.