SZPITAL. PIELĘGNIARKI ZGŁĘBIAŁY TAJNIKI SWOJEGO FACHU

W połowie lutego, w sali konferencyjnej na oddziale chorób zakaźnych odbyło się szkolenie, w którym uczestniczyły pielęgniarki i lekarze oddziału chirurgii ogólnej. Firma Convatec przeprowadziła szkolenie na temat nowoczesnych opatrunków, a firma Nutricia na temat żywienia dojelitowego produktami przemysłowymi.

Spotkanie miało na celu podnoszenie kwalifikacji personelu medycznego szpitala i cieszyło się dużym zainteresowaniem. Padło wiele pytań, poszerzenie wiedzy na temat nowoczesnego leczenia ran miało zastosowanie praktyczne – na przypadku klinicznym, obecnie leczonym na oddziale.

Nowoczesne leczenie ran stosowane jest na naszym oddziale, gdzie zaopatrywani są pacjenci, którzy nie mogą już być leczeni w ramach opieki ambulatoryjnej – tłumaczy mgr pielęgniarstwa oraz pielęgniarstwa chirurgicznego Joanna Kucaba.A żywienie przemysłowe jest niezbędne w postępowaniu dietetycznym w przypadku niedożywienia związanego z chorobą, np. nowotworową, zwiększonego zapotrzebowania białkowo-energetycznego, w zespołach złego wchłaniania, przed i po zabiegach operacyjnych oraz w okresie rekonwalescencji.

Dieta przemysłowa (inaczej „specjalna żywność”) to specjalne preparaty żywieniowe stosowane w leczeniu, przeznaczone do podawania przez zgłębnik lub jako doustne suplementy pokarmowe. Składniki pokarmowe tej żywności pochodzą z naturalnych źródeł, są zbilansowane (tzn. są w niej zawarte w odpowiedniej ilości wszystkie składniki białka, witaminy, mikroelementy i minerały, których organizm potrzebuje), a tłuszcze są tak dobrane, że zapobiegają chorobom układu krążenia.

źródło: PZOZ

Dodaj komentarz

*

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.