19 marca uczniowie klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół Zawodowych im. Sandora Petofi- Piotr Markowski i Dawid Sokołowski wzięli udział w XXIV edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego o Tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”.
Konkurs odbył się w Zespole Szkół nr 2 im. Władysława Jagiełły w Mrągowie. W zmaganiach kulinarnych brali udział uczniowie z 11 szkół zawodowych z województwa warmińsko – mazurskiego i 1 szkoły z obwodu Kalingradzkiego. Dwuosobowe zespoły szkolne miały za zadanie przygotować 5 porcji dania zasadniczego zgodnie z tematem przewodnim konkursu: „Piąta ćwiartka na talerzu – przez żołądek do serca” w czasie 120 minut. Uczniowie Petöfiego przygotowali „Mazurski pipek z puree z brukwi w towarzystwie skorzonery i sosu winnego”, za który otrzymali wyróżnienie. Zmagania kulinarne oceniało jury techniczne i degustacyjne składające się ze znanych szefów kuchni m.in. Dariusza Strucińskiego Szefa Kuchni Hotelu Anders**** w Starych Jabłonkach, Tomasza Milewskiego Szefa kuchni Hotelu Mikołajki ***** , Mariusza Gachewicza Szefa Kuchni Hotelu Zamek Gniew **** , Ireneusza Koniuszko Szefa Kuchni Zamek Ryn****, Andrzeja Bałdygę Dyrektora Natura Mazur Resort & Spa Warchały oraz Marcina Zakrzewskiego z Pałacu Mortęgi Hotelu & SPA. Potrawa została doceniona przez jurorów w tym prestiżowym konkursie kulinarnym. Było smacznie i kolorowo!
Tekst i foto: Wiesława Bartnicka, Barbara Łabacka