WĘDLINY Z LUBAJN I MIŁOMŁYNA NA TARGACH „SMAKI REGIONÓW”

W najbliższą sobotę w Poznaniu rozpoczynają się targi „Smaki regionów” – imprezy skupiającej producentów i przetwórców żywności naturalnej tradycyjnej. W wydarzeniu nie zabraknie przedstawicieli Warmii i Mazur.

Targi to kulinarna podróż niemal przez całą Polskę. Co roku, pod herbami województw, gromadzą się wytwórcy tradycyjnych produktów: aromatycznych wędlin, wyśmienitych serów, regionalnych miodów czy naturalnego pieczywa.

Specjalne Strefy z bogatym programem wydarzeń przyciągną też dzieci np. dzięki Stowarzyszeniu Rzemieślników Piekarstwa RP, dowiedzą się w minipiekarni, jak przygotowuje się bułki ze świeżego ciasta.

Na takiej imprezie nie może zabraknąć naszego regionu. Na stoisku województwa warmińsko-mazurskiego będą królować produkty od członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle tj. ryby, wędliny, mąki, regionalne miody czy sękacze.

Podczas targów zaprezentują się:
– Firma „Mark” Łukasz Kiezik z Giżycka – sękacze,
– Pasieka Ranczo w Kaczej Dolinie z Nowej Wsi Reszelskiej – miody,
– Tradycyjna Wędzarnia Warmińska Jarosław Parol z Kaborna – ryby,
– „Młynomag” Myszkowska Rezanko Sp. J. z Grodzkiego Młyna – mąki,
– Zakład Przetwórstwa Mięsnego Pabich Dariusz Pabich z Lubajn – wędliny,
– Zakład wędliniarski „Flis-Pol” z Miłomłyna – wędliny.

W Poznaniu odbędzie się również krajowy finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów i wręczone zostaną Perły w kategorii Produkt
i Potrawa.

W ubiegłorocznej edycji udział wzięło ponad 200 wystawców z 16 województw, a same targi odwiedziło 35 tys. świadomych konsumentów.

Źródło: Wrota Warmii i Mazur

Dodaj komentarz

*

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.