SMACZNIE I ZDROWO – KONKURS KULINARNY W INTERNACIE

Prawidłowe odżywianie jest gwarancją dobrego samopoczucia, wyglądu i zdrowia. Należy jeść dużo warzyw i owoców, a słodycze zastępować suszonymi owocami, przekąskami zbożowymi i ziarnami. Jest to szczególnie ważne dla dzieci i młodzieży ze względu na dostarczanie do organizmu niezbędnych substancji w okresie ich wzrostu i rozwoju. Szkodliwość fast food-ów i produktów typu instant jest znana i niepodważalna.

Wychowankowie Internatu Zespołu Szkół Zawodowych im. S. Petöfi znają powyższe informacje i mieli dodatkową okazje zapoznać się z wystawą pn. „Smacznie i zdrowo” na temat literatury żywieniowej oraz produktami upraw działkowych, obejrzeć gazetki tematyczne pn. „Jedz zdrowo”.

Podsumowaniem był Konkurs Kulinarny, który odbył się 25 października 2017 r. i polegał na przygotowaniu 4 zadań – dania z warzyw, dania z owoców, deseru oraz zastawienia i dekoracji stołu.

Do kulinarnych zmagań zgłosiły się 4 drużyny składające się z czterech zawodników- czerwoni, biali, czarni i niebiescy. Jury oceniało estetykę, smak, trudność przygotowanych potraw, współpracę w grupie, czystość stanowisk i przestrzeganie zasad bhp.

Wszystkie drużyny przygotowały ciekawe, zdrowe posiłki i zaprezentowały je na swoich stołach. Młodzież podczas pracy była bardzo zaangażowana, solidarna oraz pomysłowa. Nie zabrakło też dobrego humoru, ponieważ podczas konkursu pojawił się sobowtór znanej polskiej restauratorki i znawczyni kuchni. Pani Magda dopingowała zawodników oraz rozbawiła publiczność. Na stołach królowały sałatki, faszerowane warzywa i zdrowe koktajle, jednak serce Jury skradła pasta z marchwi na pomidorach, pudding owocowy z bitą śmietaną i sokiem oraz przekąska zbożowa z owocami i miodem.

Wyniki konkursu są następujące:

I miejsce – niebiescy w składzie: E. Grygas, K. Lipowska, M. Janowska i M. Płodowski,

II miejsce- drużyna czarnych: U. Niedźwiecka, K. Wiśniewska, P. Ługowska i K. Licznerski,

III miejsce zajęli czerwoni: K. Nowikiewicz, S. Rybińska, A. Rutkowska i M. Kłosowski,

IV miejsce zdobyli biali: K. Kyc, M. Szytniewski, A. Kargin i K Walewander.

Wszystkie drużyny otrzymały pamiątkowe dyplomy (talerz i sztućce w kolorze swojej drużyny) oraz ciekawe przybory kuchenne.

Gratulujemy! Wychowankowie oprócz integracji i dobrej zabawy nauczyli się robić zdrowe, smaczne i szybkie posiłki.

Tekst: Agnieszka Kołodziejska, Foto: Agnieszka Kołodziejska, Urszula Piasecka, Agnieszka Odolińska.

 

Dodaj komentarz

*

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.