W Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie odbył się ostatni subregionalny finał XI edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”. Wśród nagrodzonych smakowitości znalazła się polędwica wędzona w rozmarynie z Miłomłyna
Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoim rodzaju produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.
W szranki stanęły osoby fizyczne, przedsiębiorcy oraz szkoły.
Do konkursu w podkategorii przedsiębiorstwa i szkoły zgłoszono 9 potraw. Jury postanowił przyznać dwa pierwsze i dwa trzecie miejsca.
I miejsce
– Gościniec Ryński Młyn z Rynu za „Sielawę prosto z jeziora z sosem koperkowym w podpiwku”,
– Zespół Szkół Gastronomiczno – Spożywczych z Olsztyna, za „Wędzoną pierś kaczki w sosie z owoców leśnych na kaszotto z borowikami”,
– Is Services, Dwór Kaliszki z Kaliszek k. Białej Piskiej za „Kaczkę nadziewaną grzybami z kaszą i czerwoną kapustą duszoną z czarną porzeczką karmelizowaną gruszką”,
II miejsce
– Zespół Szkół Gastronomiczno – Spożywczych z Olsztyna za „Jagnięcinę w sosie własnym
z farszynkami z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami w towarzystwie warzyw”,
III miejsce
– Zespół Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego ze Szczytna za „Perliczkę pieczoną na słodko z kluseczkami dyniowymi, sosem śliwkowym i puree z topinamburu”,
– Bar Restauracyjny Karczma Jagienka z Burdąga k. Jedwabna za „Zupę Wigilijną grzybową”,
Wyróżnienie dla Restauracji Stella, Sząbruk – Siła k. Gietrzwałdu za „Gęsią pierś duszoną w modrej kiszonej kapuście z sosem z mazurskich śliwek”.
W drugiej kategorii oceniono 21 produktów.
Poniżej zwycięzcy w poszczególnych podkategoriach:
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – produkty i przetwory mięsne:
I miejsce
– Zakład Wędliniarski „Flis – Pol” z Miłomłyna za „Polędwicę wędzoną w rozmarynie”,
II miejsce
– Zespół Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego ze Szczytna za „Białą kaszankę wołową z rostbefu, łopatki, pęczaku, czarnuszki i czosnku niedźwiedziego”.
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – produkty i przetwory z ryb:
I miejsce
– Bar Restauracyjny Karczma Jagienka z Burdąga k. Jedwabna za „Klopsiki rybne z pstrąga”,
II miejsce
– Jadwiga Tomiałojć, KGW Gryźliny za „Wileńskie śledziki”.
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – produkty i przetwory mleczarskie:
I miejsce
– Zajazd Tusinek, Grzegorz Winiarek z Rozóg k. Szczytna za „Ser typu feta z mleka koziego Fetusiek”,
– Małgorzata Szmigiel za „Ser Gosi”,
II miejsce
– Ala Grajko za „Twaróg Ali”,
– Hanna Modzelewska za „Serek wędzony”.
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – miody:
I miejsce
– Kazimierz Szymański z Jesionowca k. Wielbarka za „Miód ekologiczny z głogu”.
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – przetwory owocowe i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe):
I miejsce
– Restauracja Stella, Sząbruk – Siła k. Gietrzwałdu za „Cytrynowy dżem z cukinii”.
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – produkty zbożowe, w tym chleby:
I miejsce
– Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska”, Piekarnia Dźwierzuty za „Chleb żytnio orkiszowy z kminkiem”,
– Hanna Modzelewska za „Chleb Hani”.
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – produkty cukiernicze, w tym ciasta i ciasteczka:
I miejsce
– Alarus Fm Sp. z o.o. Bar z Polotem z Szyman k. Szczytna za „Szarlotkę mamusi”
– Bożena Rutkowska za „Drożdżówkę z kruszonką”,
II miejsce
– Zespół Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego ze Szczytna za „Sernik z ziemniakami z polewą czekoladową i listkami melisy”,
III miejsce
– Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska”, Piekarnia Dźwierzuty za „Babę Pruską z Dźwierzut”.
Regionalne napoje alkoholowe:
I miejsce
– Ala Grajko za „Nalewkę z kwiatu czarnego bzu”,
II miejsce
– Hanna Modzelewska za „Nalewkę z pędów sosny”,
III miejsce
– Bożena Rutkowska za „Nalewkę z mniszka”,
– Małgorzata Szmigiel za „Nalewkę cytrynową”,
Wyróżnienie dla Natalii Machałek z Jedzbarka k. Barczewa za „Wino winogronowe z Jedzbarka”.
Zdobywcy I miejsc, zgodnie z regulaminem, zostali automatycznie nominowani do finału konkursu w Olsztynie.
Finał konkursu odbędzie się 10 grudnia 2016 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie.
Organizatorem wydarzenia jest samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct-Olsztyn.
WWiM

